Lundefjellets kennel
Du er her: Hjem > Artikler > Artikkel

Møllerhaugens A. Pia

Vi fikk Pia i 1990 og da var hun 18 mnd. Vi var litt betenkt på om vi skulle ta henne. Hun var et råskinn i fugl. Hennes behagelige vesen og det gode søket, gjorde at vi tok utfordringen med å prøve temme henne.

Ettersom vi hadde en god hund, Zico, meldte det seg et behov for en til. Vi så oss om etter en til og det litt fort. Vi fikk øye på en annonse i Nordlys. Strihåret vorsteh omplasseres!. Vi heiv oss på telefonen og avtalte at vi skulle komme å se på henne. Det var jo bare snakk om en kveldstur på 2 ganger 25 mil. Pia var lett å få kontakt med og vi avtalte at her kunne vi ta henne på prøve. Etter første tur på fjellet fikk vi kontatert at her var det "guts": energisk søk og en vilje til å springe dit hvor det smalt. To ganger så vi bare henne i det fjerne etter at det var skutt noe i motsatt fjellside.

På mang en treningstur fikk vi sett samme tendens, ramp og et flott søk. Ved antydning til rypelukt, så ble farta satt opp. Opp med fugl og hemningsløst etter. Zico var kultivert og vi hadde flere flotte fuglearbeid, med Pia i bånd. Det gikk flere månder før hun tok stand. Aldri har vel en eier vært så glad for å se en blindstand. Men da visste vi at det var mulig. Fra den dagen stod hun, men etter standen gikk hun etter. En lang høst med utallige fuglearbeid, med stadig kortere ettergåing, ble hun rolig.

Pia som prøvehund

Pia ble aldri stilt i UK. Hun kom fort opp i VK og der ble hun virkelig god. Mange VK-premier med blant annet  5 x 1.VK, med seier i finalen i Alta i 97 og 4.VK i finalen NM vinter som det beste.Hun deltok også i NM finale i 98. Kom hun i fugl på prøve var hun temmelig sikker.Hun stilte to ganger på kombinertprøve med resultatet 1. AK. Championatpoeng hadde hun nesten nok til å bli dobbel JCH, men da hun ikke fikk caciten i Alta gikk den tittelen fløyten. Hun ble derimot NJC(K)H. Pia ble tatt ut til NM-lag og deltok der i 97, uten at hun lyktes der akkurat.

Pia som avlshund.

Pia hadde 20 avkom etter seg. som hannhunder brukte vi Askas, Botnahiets Rasmus og NJCH Viggo. Av 20 avkom ble 8 jaktprøvepremiert. Det er 40 %. Dessverre kan vi ikke si at Pias avkom har preget Strihåren i ettertid. Ingen av hennes avkom kom opp i VK. Lundefjellets Rai til Per Ivar Sveli og Lundefjellets Jeppe til Ronald Johansen fikk begge 1.UK.

Jeppe som valp.
Rai.

Selv om valpene etter Pia ikke har blitt VK-hunder vet vi at de aller fleste har blitt gode jegere, som eierne har vært fornøyde med. Vi har jaktet en god del med mange av disse.

Svein Arne og Lundefjellets Birko