Lundefjellets kennel
Du er her: Hjem > Artikler > Artikkel

Ottar i Skottland

Ottar var i april en tur over til de skotske høylandet Det var en spennende tur med et terreng som frister for oss fuglehundfolk. Kanskje lar det seg gjøre å ordnet en tur eller to over med unghunder. Ryper og fasaner så vi mange av.
23. april dro Ottar over til Skottland, nærmere bestemt det skotske høylandet og Spey-regionen. Det var i forbindelse med et EU-prosjekt NorWat og arbeid rundt lakseelver. NorWat prosjektet har vart i 3 år og det er andre turen Ottar har vært der.
I den sammenheng har Ottar knyttet en del kontakter og bekjentskap som også kan være spennende med tanke på den sporten vi holder på med. Det skotske høylandet har for oss nordmenn hatt et nærmest klassisk sus over seg når det gjelder fuglehund og jakt på ryper.
Rypetettheten i det røsslyngsbekledde landskapet, ”moorlands” er stor. Landskapet har i lang tid blitt kultivert med systematisk lyngbrenning. I tillegg finnes det uante mengder med fasaner og rapphøns nede i de grønne liene og engene.
Det hadde vært fristende å hatt med seg unghunder for å ha trent disse i slike omgivelser og med en slik mengde av fugl.
 
Skottene og de som jakter der driver ikke jakt med stående fuglehund på samme måte som oss. Det er spanielene og laberadorene som er med i jakta, som støtende og som apporterende hunder. I Storbritannia er det ikke rabies og det å ta hunder over dit skulle ikke by på all verdens problemer. Leiebil og et sted å bo kan man lett ordne. Den skotske jakta starter i midten av august og på den tid er det nok pengesterke europeere som råder grunnen, men som i Norge er ikke jaktsessongen like attraktiv så mange ukene. Etter å ha luftet tanken med Andrew Wells, ansvarlig for utmark, landbruk og jakt, om at det kanskje kunne være noen i Norge som ville komme til dette området , ble han interessert. Kanskje kunne dette være spennende å prøve. Området er Glenlivet Estate, et navn som for oss er mest kjent for whisky. For øvrig ligger det ca 50 aktive brennereier like i nærheten. The Glenlivet Estate er en del av the Crown Estate som på en måte er dronningens land.
 
En kombinasjonstur med laksefiske, fuglehundtrening og en kultivert opplevelse av whisky, ville kanskje vært noe for oss? Dersom dere kunne tenke dere noe slik kan det kanskje la seg gjøre å fått til slike turer. En tur etter at vi hadde gjort oss ferdige med jakta hjemme, i tidsrommet fra november til februar eller på vårparten, er vel kanskje det mest aktuelle tidsrommet for oss.
 

Fasaner er det mange av her nede.

 

 

 

 

 

 

 

 

Andrew Wells, Manager Countryside & Forestry Services-Rural Estate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ikke så ulikt Dovre